Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@23:09:54 GMT

کتاب آتشگاه اصفهان مروری بر اصفهان پیش از اسلام

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۱۶۷۶۲

کتاب آتشگاه اصفهان مروری بر اصفهان پیش از اسلام

اصفهان، این شهر دیرسال که نگین انگشتری جهان اسلام است سخنان بسیار از تلاش و تکاپوی ایرانیان در ساختن شهری آرمانی دارد.

هرچند که درخشش و شکوه دوران اسلامی اصفهان همواره تا بدان پایه بوده که احوال پیش از اسلام آن را تحت الشعاع قرار داده است ولی اصفهان پیش از اسلام نیز جایگاهی رفیع داشته است.

بنای موسوم به آتشگاه از آثار مربوط به عصر ساسانی است که بر فراز تپه‌ای در کنار جاده‌ اصفهان به نجف‌آباد واقع شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از مورخان و جغرافی‌نویسان ایرانی و مسلمان در عصر اسلامی هم‌چون ابن خردادبه و مسعودی تا سفرنامه‌نویسان اروپایی در سده‌ هجدهم و نوزدهم میلادی مطالبی درباره‌ این اثر باستانی نگاشته‌اند.

از آتشگاه اصفهان در متون کهن، به نام دژ ماربین/مهرین یاد شده و اشاراتی درباره شهرک باستانی مهرین رفته است. یافته شدن سفال‌های گورتان و نام‌های باستانی روستاهای ماربین، گواه بسنده‌ای است بر وجود فرهنگ و تمدنی دیرین در این بخش که متاسفانه بسیار مورد بی‌توجهی واقع شده است.

در کتاب "آتشگاه اصفهان" ضمن معرفی و توصیف بنا که با بررسی و مطالعه‌ اسناد، کتاب‌ها، نشریات و برخی مقالات منتشر شده در خصوص بنای آتشگاه صورت گرفته، گونه‌شناسی آتشگاه‌ها و آتشخانه‌های ایران نیز ذکر شده است.

همچنین نویسنده تلاش کرده تا شناختی از روابط ساختاری موجود میان آتشگاه و سیمای منطقه (ناحیه‌ ماربین) عرضه کند.

این مساله به بررسی نحوه‌ زندگی و فرهنگ مردم شهر اصفهان در ادوار گذشته یاری خواهد کرد.

جغرافیایی طبیعی و جغرافیای سیاسی تاریخی اصفهان در عهد باستان و دوره‌ حکومت سلسله‌هایی چون ماد و هخامنشی از نخستین بحث‌های کتاب به شمار می‌رود.

نویسنده در ادامه به تقدس آتش نزد ایرانیان باستان و جایگاه‌های خاص نیایش آن در ایران اشاره دارد و کارکردهای مختلف آتشگاه‌ها را ذکر می‌کند.

روند شکل‌گیری و دگرگونی آتشکده‌ها و چهارتاقی‌های عصر ساسانی و هم‌چنین استمرار برخی از عناصر معماری آتشگاه‌ها در اماکن مقدس عهد اسلامی از دیگر مطالب این فصل از کتاب است.

فصلی از کتاب نیز به بررسی موجودیت کالبدی و روش‌های ساختمانی آتشگاه اصفهان از دیدگاه باستان‌شناسان و متخصصان مختلف اختصاص دارد.

در فصل پایانی نیز قدمت و کاربری نخستین بنا بررسی و در ۲ پیوست کتاب مرمت‌های پیشین بنا و تصاویر هوایی و نقشه‌های آتشگاه ضمیمه شده است.

کتاب "آتشگاه اصفهان" تالیف یاغش کاظمی سال ۱۳۸۶ توسط انتشارات سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان  با شمارگان یک‌هزار نسخه در۴۸۸ صفحه به چاپ رسید.

برچسب‌ها کتابخانه ایرنا اصفهان کتاب تاریخ ایران بنای تاریخی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کتابخانه ایرنا اصفهان کتاب کتابخانه ایرنا اصفهان کتاب تاریخ ایران بنای تاریخی اخبار کنکور آتشگاه اصفهان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۱۶۷۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد

به گزارش خبرنگار مهر، دوره تخصصی «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» که به بررسی ۴۰۰ پوستر تاریخ گرافیک ایران در نیم قرن گذشته اختصاص داشت، عصر روز گذشته هشتم اردیبهشت ماه در مشهد به پایان رسید.

سیدمحمدرضا میری هنرمند طراح گرفیک که مدیریت این دوره را برعهده داشت، درباره این دوره به خبرنگار مهر گفت: در سال گذشته و طی چند دوره، به خوانش و شرح کتاب «انفطار صورت» شامل مقالات شهید سید مرتضی آوینی پیرامون گرافیک انقلاب پرداختیم و از این رهگذر، به تاریخچه گرافیک ایران پیش و پس از انقلاب، ادوار مختلف و فراز و فرودهای آن نگاهی مختصر انداختیم.

وی افزود: اما امسال در فرصتی فراخ‌تر و در دوره‌ای با عنوان «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» قصد کردیم تا ۴۰۰ پوستر تاریخ گرافیک ایران را طی ۴ جلسه و در چهار دوره «پیش از انقلاب اسلامی»، «مبارزات و پیروزی انقلاب و دفاع مقدس»، «دو دهه پس از جنگ» و بالاخره دوره «پس از فتنه ۸۸ تا به امروز» با دقت ببینیم.

وی بیان کرد: در این دوره از حیث رویکرد محتوایی، نمادشناسی، خاستگاه و تاثیرات اجتماعی، تکنیک های اجرایی و … آثار را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین، برای شرکت‌کنندگانی که مایل بودند، تمرین‌ها و پروژه‌های عملی پیشنهاد کردیم و در جلسه‌ای جداگانه به ارایه و نقد آنها پرداختیم.

میری در پایان اظهار کرد: این دوره از جلسات برای دانشجویان گرافیک و تصویرسازی، علاقه‌مندان به مباحث گرافیک انقلاب، طراحان جوان گرافیک و پژوهشگران و علاقه‌مندان به تاریخ انقلاب و هنر انقلاب کاربردی بود و استقبال خوبی نیز شد.

کد خبر 6090052

دیگر خبرها

  • شایعه داغ در اصفهان؛ «محمد» نام جدید ژوزه مورایس؟
  • بررسی آثار کلر ژوبرت نویسنده و تصویرگر مسلمان شده فرانسوی
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد
  • بررسی اقدامات انجام شده برای تامین آب شرب روستاهای مرزی اسلام آباد، دیناران و دولکان
  • جلد ششم کتاب «عنوان بصری» منتشر شد
  • جریان حکمت عراق ۲هزار نسخه کتاب به کتابخانه‌های عمومی اهدا کرد
  • چاپ دوم کتاب «ترجیع‌بند در شعر نو» منتشر شد
  • بررسی جامع کتاب آناتومی گری
  • عملیات تعریض محور آتشگاه
  • سفر معاون وزیر خارجه آمریکا برای بررسی تحولات افغانستان